ANALYSE – Over ruim anderhalve week wordt duidelijk wie er echt kans maakt om later dit jaar met Donald Trump het gevecht aan te binden om het Amerikaanse presidentschap. De uitkomst van die strijd heeft straks veel impact op het koersverloop van de dollar.
Wie het politieke nieuws een beetje volgt, zou haast denken dat de strijd binnen de Democratische partij al in volle hevigheid woedt.
De stemrondes in verschillende staten en de tv-debatten – zoals afgelopen woensdag in Las Vegas – zijn slechts inleidende beschietingen. Pas op dinsdag 3 maart gaat de werkelijke strijd van start.
Op Super Tuesday worden in maar liefst veertien staten voorverkiezingen gehouden. De kandidaat die op deze dag veel stemmen binnenhaalt, maakt historisch gezien een heel goede kans om de partijstrijd uiteindelijk te winnen.
Dit jaar krijgt Super Tuesday een extra lading. Dan gaat Michael Bloomberg zich namelijk in het gevecht mengen bij de Democraten. De miljardair zet al zijn kaarten op deze dag. Hij liet alle eerdere voorverkiezingen aan zich voorbijgaan.
Vier jaar geleden waren respectievelijk Hillary Clinton en Donald Trump de grote winnaars op Super Tuesday. Daarna duurde het overigens nog maanden voordat ze hun nominatie als presidentskandidaat definitief binnen hadden. Dat zal deze keer bij de Democraten niet anders zijn, aangezien er geen echte favoriet is.
Tot enkele weken geleden ging bij de Democraten voormalig vicepresident Joe Biden aan de leiding. Bij de eerste voorverkiezingen legde hij het echter duidelijk af tegen Bernie Sanders en Pete Buttigieg.
Nieuwkomer Bloomberg lijkt straks in dezelfde vijver te gaan vissen als Biden, terwijl Elizabeth Warren zichzelf mogelijk buiten spel heeft gezet met de harde wijze waarop ze het bedrijfsleven en de banksector wil aanpakken.
Dollar en de Amerikaanse verkiezingen
Mocht de uiteindelijke Democratische kandidaat in november winnen van Trump, dan is de reactie van de dollar sterk afhankelijk van het profiel van de winnaar. Zo kan de dollar een behoorlijke tik krijgen in het onverwachte geval dat Warren zegeviert. Zij pleit ervoor om via het beïnvloeden van de dollarkoers de Amerikaanse industrie een duw in de rug te geven.
Aan de andere kant zijn Biden en Bloomberg juist uitgesproken voorstanders van vrijhandel. Financiële markten hoeven zich bij een zege van deze kandidaten dan ook minder zorgen te maken over allerlei handelsconflicten – en over rare koerscapriolen van de dollar.
Wat betreft Donald Trump: die wil niets liever dan een zwakke dollar. Een goedkope munt versterkt namelijk de internationale concurrentiepositie van het Amerikaanse bedrijfsleven. Aanvankelijk lukte dat: in 2017 deed de dollar een flinke stap terug ten opzichte van andere valuta’s.
Dat veranderde toen Trump de belangen van de Verenigde Staten probeerde te verdedigen door het handelsconflict met China op te stoken. Door alle onzekerheid zochten steeds meer partijen de veiligheid van de dollar op.
Sinds begin 2018 is de Amerikaanse munt bijna 10 procent meer waard geworden in euro’s. Als Trump in november opnieuw tot president wordt gekozen, blijft de politieke onzekerheid bestaan zodat de dollarstijging mogelijk verder doorzet. En laat dat nou net zijn wat Trump liever niet heeft.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.